Loading

Wat is een pallet? De definities en verschillen

Image

Wat is een pallet? De definities en verschillen

31st OF maart

Wat is nou eigenlijk een pallet? En welke verschillende soorten zijn er? Met de variatie die wordt aangeboden behoeft het voor menigeen enige uitleg. Pallethandel Panhuis legt het graag uit aan de hand van definities, het aanbod in de markt en enkele voor- en nadelen van de verschillende typen pallets. Wereldwijd is de pallet inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste transport hulpmiddelen.

Wat is een pallet?

Een pallet wordt doorgaans gebruikt als transport hulpmiddel voor een grote verscheidenheid aan goederen. Een echte definitie volgens het woordenboek klinkt als volgt: “een plankier om gestapelde goederen te verplaatsen”, aldus het Van Dale. Wikipedia heeft het over een transporteenheid. “Een houten, kunststof of kartonnen plateau om goederen te vervoeren of op te slaan.” Daar sluiten wij ons grotendeels bij aan, echter zijn pallets in nog veel meer materialen, vormen en maten te verkrijgen. Tenslotte worden pallets tegenwoordig voor veel meer doeleinden gebruikt. Naast opslag en vervoer van goederen, zien we pallets steeds vaker terug voor creatieve ‘huis-tuin- en keuken toepassingen’. Denk aan meubelen van pallets of creatieve oplossingen in de tuin.

Welke soorten pallets zijn er?

De variatie onder pallets is zeer groot, er is nou eenmaal meer dan ‘nieuwe’ of ‘gebruikte’ pallets. In Europa wordt de Europallet het meest gebruikt. Dit is een houten pallet met specifieke afmetingen en specificaties die zijn vastgelegd door de ‘European Pallet Association (EPAL)’. Standaard is een Europallet 80 bij 120 centimeter, maar er zijn meer maten verkrijgbaar. Lees alles over Europallets van Pallethandel Panhuis, gecertificeerd leverancier en reparateur. Maar er zijn meer houten pallets te verkrijgen. Naast de populaire Europallet is er ook de blokpallet, voor meermalig gebruik en leverbaar met een verschillend draagvermogen. De goedkoopste houten pallets zijn de wegwerppallets. De naam zegt het al: deze zijn geschikt voor een eenmalig gebruik. Wegwerppallets zijn gemaakt van resthout en hoeven niet retour.

Tenslotte zijn er nog de houten varianten displaypallets, balkpallets en cp-pallets, geschikt als respectievelijk: winkelpallet, zware industrie pallet of chemie pallet.

Hoe zit het met ISPM-15 certificering?

ISPM-15 is een behandelingsmethode waarmee het hout behandeld moet worden zodat er geen schadelijke organismen meer in het hout aanwezig is. Het hout wordt gecertificeerd met het ISPM-15 logo. Indien u pallets wenst met deze certificering is dat geen enkel probleem, echter is deze behandeling niet standaard. Meer over ISPM-15.

Zijn er ook pallets van andere materialen dan hout?

Jazeker. Pallethandel Panhuis levert ook kunststof pallets. Deze pallets voldoen aan de strenge eisen van hygiëne en worden zodoende veelal gebruikt in de voedingsindustrie en farmaceutische nijverheid. Een gebruikte pallet kan door wassen of stomen weer gebruiksklaar worden gemaakt. Nadelen ten opzichte van de houten pallets is dat deze relatief duur zijn en niet gerepareerd kunnen worden.